Onbewust trouw aan mijn familiesysteem

Ik heb er geen controle over, soms zit ik er opeens weer in: een oud patroon. Het script dat ik schreef om te overleven als ik me kwetsbaar voel ligt altijd klaar op de plank. Een persoonlijk crisisprotocol voor als er stront aan de knikker is. De magische oplossing voor alle problemen, zo lijkt het. Maar is dat ook zo? In je familiesysteem vind je de regels waar jij naar leeft. Als je je persoonlijk leiderschap ontwikkelt, maak je bewust keuzes waar je voorheen onbewust trouw was aan dit systeem. 

Instinctief

Laatst werd ik weer volledig verrast door de beweging die ik maak als er iets heftigs gebeurt. Een oud script nam mij helemaal over. Ik reageerde instinctief en wist dat ik niet het effect had dat ik wilde. Toch deed ik wat ik deed. Dagen later zag ik ineens wat ik had gedaan en waarom.

Kwetsbaar

Er was die week iets gebeurd met mijn volwassen dochter. Ze maakte iets ingrijpends mee dat mij in al mijn vezels raakte. Mijn liefste dochter was gewond, ze had pijn, ze schaamde zich en ze was heel klein en kwetsbaar. Wat ze nodig had, was een arm om haar schouders. Een luisterend oor. Een plek om even bij te komen. Geconfronteerd met zoveel kwetsbaarheid lukte het me niet om bij mijn gevoel te blijven.

Acute paniek

Ik schoot in een acute paniek. Ik voelde pijn, woede en frustratie om wat mijn kind had moeten doorstaan. Als een gewond dier ging ik precies dat doen wat niet helpend was: ik werd boos en ging organiseren. Dingen doen. Actie ondernemen. Zorgen dat dit nooit meer zou gebeuren en dat de schuldigen werden gestraft. Alles doen om maar niet weg te zinken in een put van verdriet en pijn. Ik wilde weg van de uitzichtloze wanhoop die ik zo goed ken. En daarmee keerde ik me af van mijn dochter. Daarmee was ik er niet voor haar. Net als ik zo vaak zelf heb meegemaakt. Ik was er ook niet voor mezelf, want eigenlijk was ik gewoon net zo verdrietig als mijn dochter. Twee verdrietige vrouwen die troost nodig hadden.

Trouw aan mijn systeem

In mijn familiegeschiedenis is actie ondernemen de oplossing voor heftige emoties. Door in de actie te schieten, ben ik trouw aan mijn gezin van herkomst. Gelukkig kan ik nu al na een paar dagen zien wat ik aan het doen ben. Ik kan mild naar mezelf zijn en zien dat mijn gedrag soms door dat oude script wordt veroorzaakt. En ik kan ook de mooie kant ervan zien. In tijden van stress en chaos heb ik namelijk mijn denkhoofd en mijn daadkracht vol tot mijn beschikking. Maar met de wijsheid van nu mag ik ook gewoon even heel verdrietig zijn.

Kom naar een training persoonlijk leiderschap

Wat je kent dat ben je niet, zeggen mijn leraren bij Phoenix. Leren herkennen en begrijpen van oude loyaliteiten is een van de dingen waar we aan werken in de training ‘Persoonlijk leiderschap voor vrouwen’.

Interesse? De data van de workshops vind je hier.

Je bent van harte welkom!